Bildtse Tennis Club

Tennisclub de BTC is een actieve en gezellige vereniging met zo'n 250 leden, waaronder veel jeugdleden. Tijdens het zomerseizoen worden er veel toernooien georganiseerd. Zowel voor de fanatieke als voor de meer recreatief ingestelde tennisser zijn er veel mogelijkheden.

logobtc

Komende evenementen

Geen evenementen

Sponsoren

Geslaagd tenniskampioenschap in Coronatijd in Sint Anne

Terwijl in een ander deel van de wereld de US OPEN  gehouden werd, speelde zich van 31 augustus t/m 5 september in Sint Anne een andere belangrijke tenniswedstrijd af n.l. het clubkampioenschap van B.T.C. Hoewel beide evenementen  van elkaar verschillen, zijn er ook duidelijke parallellen te trekken.;

  • Beide toernooien voor mannen en vrouwen  hadden dit jaar rekening te houden  met de huidige coronaregels.
  • Voor een groep potentiële deelnemers waren de coronaperikelen reden om van deelname af te zien.
  • De publieke belangstelling was in New York en Sint Anne even groot.
  • Op beide complexen rustten op handen schudden, schouderklopjes, high fives of “tuten op ‘e wang” een taboe.
  • De enige vorm van contact en support verliep via de “racket high five” en dat komt toch afstandelijker over.
  • De verplichte  anderhalve meter afstand was voor beide organisatoren in New York en op het Bildt geen reden om hun jaarlijkse evenement (in tegenstelling tot vele andere jaarlijkse evenementen) aan zich voorbij te laten  gaan en zij zijn achteraf ook blij dat ze die keuze hebben gemaakt.            

Laten we ons in dit verslag  beperken tot het sportevenement in Sint Anne..  Hoewel het niveau  van de professionele topsporters van  de US Open hoger wordt ingeschat dan de amateur sporters in Sint Anne e.o. moet vermeld worden dat mede dankzij door het B.T.C. bestuur  georganiseerde interne competitie vanaf dit voorjaar het niveau van vele spelers en speelsters naar het niveau van een Grandslam toe is gegroeid.  Omdat vele tennis-competities en -toernooien door  de bekende coronaperikelen niet doorgingen,  werd voor dit initiatief gekozen en  kon ieder lid één of twee keer  per week met wisselende partners en tegenstanders een partij tennissen. Trynke Vrieswijk heeft vanaf het begin van het tennisseizoen voor elke maand een indeling gemaakt, waarbij spelers en speelsters zich op de tennisbaan met anderen konden meten en uitleven. Niet alleen ging het niveau van de tennis(t)ers omhoog, maar niet minder belangrijk zijn er veel nieuwe sociale contacten  in de afgelopen  maanden ontstaan. Via de groepsapp werden door de spelers en speelsters  problemen met elkaar gedeeld en opgelost als iemand b.v. om één of andere reden verhinderd was te spelen. Het kampioenschap van BTC was de afgelopen week ook voor spelers die graag willen “enkelen” maar hier kon het bestuur geen pap van maken, omdat er maar één dame (Magda Postma) zich had aangemeld en later ook nog zich moest afmelden vanwege een enkelblessure… 

 

Voor het damesdubbel hadden zich 9 duo’s aangemeld, daarvoor werd een poule van Dames Dubbel A en B  gevormd. Voor het Heren Dubbel waren er 7 koppels , ook verdeeld in  een A en B poule. Voor de MIX hadden zich 13 teams opgegeven, deze werden in twee A poules en twee B poules verdeeld. Erik Bronger en Emma Offringa  hadden een interessante lijst gemaakt waarbij iedereen was verzekerd van een aantal te spelen partijen met een niet te eenzijdig verloop… xEr werden deze week vele leuke en spannende partijen gespeeld, waarbij fanatisme niet ten koste ging van de sportiviteit. Strakke passeerslagen, dropshots, volleys, lobjes, (lange) rally’s, (knullige) fouten afgewisseld met schitterende (onmogelijke) punten zorgden in deze coronatijd voor  sfeer en plezier op en buiten de baan.  Op donderdagavond  werd een aantal partijen  verplaatst naar de indoorbanen van De Buurfrou in Froubuurt omdat die dag vele regenbuien de buitenbanen onbespeelbaar hadden gemaakt.       

 

Niet alleen Sint Annabuurtsters waren op dit kampioenschap afgekomen, ook tennissers uit Sint Jabik , Sexbierum en Tzummarum voelden zich tot dit toernooi aangetrokken. De in Tzummarum wonende leden Haye en Hilde Struiksma (neef en achternicht) hadden hun talenten tijdens de interne competitie in Sint Anne al voldoende laten zien. De interne competitie was zo goed bevallen en ze voelden zich zo thuis op het tenniscomplex in Sint Anne  dat ze ook wel mee wilden doen aan dit kampioenschap. Siem Willem van Steinvoorn en Hillechien Oppers hadden de talenten van de Struiksma’s goed ingeschat en zagen hun kans schoon om niet met elkaar maar met resp. Hilda en Haye te mixen…                   

 

 In de dubbel A dames speelden vier koppels in een poule. Elk team speelde drie keer en de cruciale wedstrijd was  zaterdagmiddag en ging tussen het vaste tennisduo Marjolein Lautenbach / Hylkje Talsma en Elles Drost / Hessie Westra.  Het laatstgenoemde team  was de hele week in goede vorm maar kwam er in de finale in de rally niet aan te pas en in de kortste partij van deze week moesten zij de eer aan Marjolein en Hylkje laten.      

 

In de  dubbel A  heren werden ook drie poulewedstrijden gespeeld. Boudewijn Nijboer en Peter Wadman raakten aan het einde van de week steeds meer op elkaar ingespeeld. Zij speelden  het cruciale duel om plaats één en twee  tegen Annejan Lemstra en Jouke Valk. De verfijnde techniek en het opslaggeweld maakten in deze partij het verschil en zo werd het team Boudewijn / Peter een verdiende winnaar.                             

 

In de dubbel B  dames werd in een poule van vijf koppels gespeeld. Geertje Hoogland / Harmke Kingma wonnen deze week al hun partijen met degelijk spel en maakten weinig fouten.  De meeste tegenstand kwam van het duo Evan Boersma / Sonja de Haan waar ze een driesetter tegen moesten spelen. Dat laatst genoemde team werd verdiend tweede in deze poule.       

                                                                             

In de In de dubbel B  heren was een poule van drie koppels. Dedmer Swart en nieuwkomer Jan Age Valk konden het niet bolwerken tegen het een halve eeuw oudere technisch en tactisch sterke team van de ervaren Jeppe Bronger (invaller voor de geblesseerde Jan Beiers) en de Sexbierumer Rinus Hartman. Ook moesten ze het onderspit delven tegen het  andere veteranenteam Sikke de Groot en Jaap Jansma, zodat de laatste vier  op zaterdagmiddag moesten uitmaken wie met de winst er van door ging. Het werd een spannende partij die in het voordeel van Jeppe en Rinus werd beslist.                                                                                                               

 

In de MIX finale moesten de winnaars van poule A aantreden tegen de winnaars van poule B. Stefan  van der Hoek / Marjan Koopmans lieten deze week al een goed indruk achter en in de finale kwamen  zij tegen het vooraf onverslaanbaar ingeschatte  koppel Peter Wadman / Elles Drost als winnaar uit de bus. Een hoogstaande partij van de toppers van B.T.C.!                                                                                                                                         

 

In de  MIX B moesten de winnaars van poule A  het opnemen tegen de winnaars van poule B. Het duo Boudewijn  Nijboer / Evan Boersma en het echtpaar Jouke en Bonnie Valk begonnen de wedstrijd om kwart over vier en de finalisten hebben het publiek meer dan drie uur lang een boeiende wedstrijd voorgeschoteld.  Deze gelijkwaardige partij eindigde natuurlijk in een driesetter. De laatste set werd zelfs met een spannende tye-break met 10-8 in het voordeel van het ook op het tennisveld hechte duo Jouke en Bonnie beslist. De om 18.00 uur geplande en door Pizzaria Modena aangeboden maaltijd  werd door de genoemde marathonpartij anderhalf uur uitgesteld, maar daardoor lieten  de leden zich het heerlijk Italiaans eten nog meer en beter smaken. Het  was een geslaagde afsluiting van het eerste en enige tennistoernooi van B.T.C. in 2020.

Tot volgend (zonder corona..) jaar!                                                                                                                                     

Hieronder volgen de uitslagen van de in deze week  gespeelde partijen:       

 Na dit geslaagde evenement gaat het tennisseizoen door met de landelijke competitie waar, door  de coronamaatregelingen , maar drie teams van BTC voor hebben gekozen aan mee te doen. Voor de andere leden is het mogelijk “vrij” te tennissen op het tenniscomplex of weer mee te doen aan de interne competitie die wegens gebleken succes nog doorgaat. Op bestuursniveau zijn er de komende periode ook nog andere uitdagingen. Het bestuur oriënteert zich op de aanleg van twee padelbanen waarbij  reeds subsidie is aangevraagd en ook al in principe is toegekend. Padel is een kruising tussen squash en tennis die in Nederland en het buitenland  steeds meer populair wordt waarbij de wanden ook worden gebruikt en lange rally’s veel speelplezier geeft. Het  is bepaald niet de bedoeling dat erop  tennis-(banen) worden ingeleverd maar vanuit win-winsituatie jong en oud er voor te winnen  om enthousiast met racket en bal te sporten. Het zou  mooi zijn naast de binnensporten in het zwembad en sporthal van “De Bildtse Slag” ook buiten op de naast gelegen tennis- en padelbanen en ijs- en skeelerbaan iedereen volop kan sporten en bewegen. Hopelijk kunnen alle betrokken partijen vanuit een gemeenschappelijke sportvisie voor de inwoners van Sint Anne e.o. meewerken om dit tot stand te brengen.                                                                                                                         

Jaap Jansma (lid B.T.C.)                               

Terwijl in een ander deel van de wereld de US OPEN  gehouden werd, speelde zich van 31 augustus t/m 5 september in Sint Anne een andere belangrijke tenniswedstrijd af n.l. het clubkampioenschap van B.T.C..  Hoewel beide evenementen  van elkaar verschillen, zijn er ook duidelijke parallellen te trekken. *Beide toernooien voor mannen en vrouwen  hadden dit jaar rekening te houden  met de huidige coronaregels. *Voor een groep potentiële deelnemers waren de coronaperikelen reden om van deelname af te zien. *De publieke belangstelling was in New York en Sint Anne even groot. *Op beide complexen rustten op handen schudden, schouderklopjes, high fives of “tuten op ‘e wang” een taboe. *De enige vorm van contact en support verliep via de “racket high five” en dat komt toch afstandelijker over. *De verplichte  anderhalve meter afstand was voor beide organisatoren in New York en op het Bildt geen reden om hun jaarlijkse evenement (in tegenstelling tot vele andere jaarlijkse evenementen) aan zich voorbij te laten  gaan en zij zijn achteraf ook blij dat ze die keuze hebben gemaakt.                

 

Zoek